Google+ Tietotyössä ei tarvitse istua ja istuakin voi monella tavalla
Posted by : Anne Rongas tiistai 25. maaliskuuta 2014

Arto Pesolaa haastateltiin jokunen viikko sitten monilla kanavilla ja miehellä oli totta vieköön tärkeää sanottavaa. Haastattelut putkahtivat hänen tuoreen kirjansa Luomuliikunnan vallankumous vuoksi. Pesola valmistelee myös liikuntafysiologian väitöskirjaa. Aihe on kaikille tietotyön tekijöille polttava: istuminen. Pesola tutkii istumisen vähentämisen tuomia terveysvaikutuksia.

Istua voi monella tavalla: asento on tärkeä, takapuolen alla voi olla ilmatyyny (en tiedä sen vekottimen oikeaa nimeä), istuimen laatu voi vaikuttaa (itse istun ihan tavallisella tuolilla eikä mikään paikka jumitu). Tärkeää on nousta välillä, vaan kuinka moni flow-tilaan vaipuva tietotyöläinen tunnistaakaan tilanteen: tunti toisensa jälkeen hujahtaa hetkessä.

Olen itse hankkinut pieniä kuntoiluvälineitä työpisteen läheisyyteen. Ne todella toimivat. Minkä tahansa marketin urheiluosastolta näitä saa pikkurahalla. Mikä parasta, ovat myös lasten rakastamia puuhavehkeitä.

Tässä kirjoitan tätä blogimerkintää.
Kun tämä istumisasia tulee tietoisuuteen, huomaa äkkiä omat huonot tottumuksensa. Pesonen korostaa sitä, että loppujen lopuksi se, mitä teemme enimmän osan aikaa vaikuttaa todella paljon. Vaikka ihminen kävisi salilla ja treeneissä ihan kohtuullisesti, useamman kerran viikossa, vaikutukset vähän kuin neutraloituvat, jos arkiliikunta puuttuu, työ ja loppu vapaa-aika kuluu paikoillaan.

Keskustelun ja tiedostamisen innoittamana hankin laatikoston, jonka taso sopii hyvin tietokoneella seisten työskentelyyn. Olen aloittanut sekä eilen että tänään työpäivän seisten ja aika menee siivillä. Seisomista ei huomaa sen enempää kuin istumista. Seisominen on vain paljon parempi koko kropalle. Käytän myös tasapainolautaa, joka sopii todella hyvin seisten työskentelyyn.

Ota tavaksi liikkua enemmän. Mobiiliteknologia auttaa. Kuten kuvasta näkyy, minulla on langan päässä tietokone, lankoja olen viritellyt useaan paikkaan. Langattomuus on jees, mutta säteilyvaikutuksista ollaan edelleen kovin ristiriitaista mieltä. Siinäkin suhteessa voi tehdä pieniä arjen tekoja.

Jokainen löytää henkilökohtaiset avaimensa fyysiseen työterveyteen. Suosittelen ideointia ja kokeilua. Ja erityisesti, kaikkihan tämän tietävät: aivot toimivat paremmin, kun liikkuu. Läsnätyöntekijä saa laskea työajaksi myös sen, kun menee ulos kävelemään ja suunnittelemaan työtehtäviään. Työ nopeutuu. Läsnätyöhön tuodaan helposti toimistotyön huonot työkulttuurit. Oikea tehokas työntekijä istuu paikoillaan hänelle määrätyn työpöydän ääressä ja liikkuu vain luvallisialla asioilla eikä tietenkään ota nokosia keskellä päivää, laiska.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Sisällön tarjoaa Blogger.

Läsnätyön kehittäjät

Sivut

Suosituimmat

Lue Blogger-profiilissasi

- Copyright © Läsnätyön kehittäminen -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -